Dlaczego ćwiczyć z suplementacją

nej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wie

Dlaczego ćwiczyć z suplementacją Generalnie to dobre miejsca, aby zaopatrzyć się w potrzebne do treningu suplementy i odżywki. Dlaczego dobrze jest uprawiać sport wraz z suplementacją?

Białko, białko i białko

W codziennej diecie mamy wiele źródeł białka, które bierze czynny udział w budowaniu masy mięśniowej i jest podstawowym składnikiem diet sportowych. Bardziej doświadczeni sportowcy wiedzą, że mięso nie jest jedynym źródłem aminokwasów. Wiele rzeczy poza tymi typowo mięsnymi zawiera bardzo dużo białka i są chętnie jedzone nie tylko przez sportowców, ale i weganów.

Jednym z wielu produktów tego typu jest fasola i inne rośliny strączkowe, ale nie wszystkie. W fasoli znajdziemy dużo potrzebnego dla naszego organizmu białka, dlatego też fasola jest produktem często występującym w dietach. Do tego można dorzucić jeszcze soczewicę oraz przetwory mleczne i dieta sportowca gotowa. Oczywiście białko to nie jedyna potrzebna człowiekowi rzecz, a zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do poważnych problemów z nerkami


Odżywki to suplementy, nie można z nimi przesadzić

Odżywki, nie tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego zapotrzebowania i ma to również zastosowanie w przypadku odżywek białkowych.

Przedawkowanie białka w diecie może powodować liczne problemy zdrowotne, a w tym przypadku, więcej nie znaczy lepiej. Skaza białkowa może doprowadzić do uszkodzeń nerek, które są nieodwracalne. Dlatego przed wzięciem jakiejkolwiek odżywki powinniśmy sobie zadać pytanie, czy w ogóle jej potrzebujemy.


Hasło w encyklopedii: Normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia



© 2019 http://www.krakow-mieszkanie24.waw.pl/